Choklad kallas alla olika sorters livsmedel som huvudsakligen baseras på kakaobönan, som framställs av frukten från kakaoträdet Theobroma Cacao. Vanligt är att choklad innehåller socker utöver kakao i form av kakaomassa eller kakaosmör. Då mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad.
Ordet choklad kommer förresten från benämningen chocolatl eller xocolatl på Aztekernas språk nahuatl. Men en sak är säker; chokladens språk talas i hela världen.
Det är spännande tider för oss som jobbar med choklad. Allt fler upptäcker rikedomen i variationen av Theobroma Cacao. Chokladen som vi gör våra praliner av är tillverkad av chokladmakare som inte kompromissar med kvaliteten. Och det börjar redan på kakaoplantagen.
Riktig choklad kräver välskötta kakaobönor, skördade i rätt tid. Bönorna ska jäsas, torkas och lagras med stor omsorg. När bönorna anlänt till chokladfabriken rostas de för att blomma ut i smak och arom. Därefter skalas och mals bönorna, och chokladen kan börja tillverkas.
Chokladmakarna som gör vår choklad använder endast naturliga ingredienser och äkta råvaror. Samma omsorg och noggrannhet som finns på kakaoplantagen och hos chokladmakarna präglar vårt arbete med att göra praliner.
Vill du veta mer? 
Kakaobönan och choklad har en lång och spännande historia.
Vill du läsa mer? Klicka här! [pdf 450 kB] Visste du att kakaobönan är mycket energirik och innehåller nyttiga antioxidanter?
Läs mer om kakaobönans innehåll här! [pdf 130 kB]

CHOKLAD OCH DRYCK
Choklad är ett njutningens instrument, som klarar sig långt på egen hand. Men att tillföra ett njutningsmoment till en pralin eller en tryffel kan inspirera och överraska den mest inbitne chokladälskaren. Allt hänger till sist på hur pralinen är smaksatt, och drycken bör väljas med hänsyn till det. Men smaken är individuell, och den nyfikna kan alltid pröva sig fram till egna favoritkombinationer. Här är några tips och förslag på drycker till de tre kategorierna mörka, vita och ljusa praliner.
Mörka praliner 
En mörk pralin i sällskap med ett litet glas gott portvin är ett lyckligt äktenskap. I portvinet finns de flesta av de ämnen som frigör smak och arom i chokladen. Liksom i en knäckig porter. Mörka praliner fungerar också förnämligt med kaffe eller te.
Vita praliner 
Vita praliner trivs förträffligt i sällskap med alkoholrika drycker som en VS eller Napoleon Cognac, en lagrad Rhum eller en whisky. Sötman i pralinen får lite motstånd av den höga alkoholhalten och det ger dubbel effekt – alkoholsmaken neutraliseras samtidigt som pralinen blir mindre söt men på köpet desto mer smakrik. Ett gott vitt vin och en vit choklad kan utlösa små smakfyrverkerier på tungan. Välj då helst ett vin med restsötma.
Ljusa praliner
Ljusa praliner kräver ofta ett lite sötare, men syrerikt dessertvin för att det ska hända roliga saker i munnen. Sötman behövs för att frigöra och lyfta fram arom- och smakämnena i den ljusare chokladen, och syran behövs sin tur för att hålla sötman i schack en smula. Allra mest spännande blir det om man prövar ett vin med något nötig karaktär, som Sétubal, Tokaij eller Recioto.